Τραυματικά βιώματα στη ζωή του ανθρώπου

symvouleutiki-kavala.gr,Ψυχολόγος,Καβάλα,Θεραπεία

ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με τα αποτελέσματα κάποιων τραυματικών εμπειριών που πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει μία ή περισσότερες φορές στη ζωή τους. Δεν υπάρχει διάκριση στην ηλικία ή στο φύλο, σε ό,τι αφορά την εκδήλωση στρεσογόνων συμπτωμάτων μετά από μία τραυματική εμπειρία. Η εκδήλωση των συμπτωμάτων μπορεί να κάνει την εμφάνισή της άμεσα ή σε κάποια ύστερη χρονική περίοδο από το τραυματικό γεγονός, όπως ένα ατύχημα, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, φυσικές καταστροφές, μία βίαιη επίθεση κατά του ατόμου, ή μια απόπειρα επίθεσης ή βιασμού. Τα κυριότερα από τα συμπτώματα ενός ατόμου που υποφέρει από μετατραυματική στρεσογόνο κατάσταση, είναι:

  • Το άτομο ανακαλεί μνήμες από το τραυματικό γεγονός και δεν μπορεί να ελέγξει πότε αυτές οι μνήμες θα επιστρέψουν. Ξαναζεί το δυσάρεστο περιστατικό νοητά και με ένταση και επαναληψιμότητα που δεν μπορεί να την προβλέψει, στοιχεία που επιτείνουν τα αρνητικά συναισθήματα.
  • Το άτομο μπορεί να ανακαλεί το στρεσογόνο γεγονός κατά τη διάρκεια του βραδινού κυρίως ύπνου, με τη μορφή εφιαλτικών ονείρων.
  • Εμφάνιση αρνητικών συναισθημάτων. Το άτομο ίσως εμφανίσει αισθήματα απελπισίας, λύπης και μοναχικότητας που μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπροσθέτως, μπορεί να βιώσει μια έλλειψη ενδιαφέροντος, που σχετίζεται τόσο με την επαγγελματική, όσο και με την προσωπική του ζωή.
  • Αυξημένη νευρικότητα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τόσο την εμφάνιση αϋπνίας λόγω του φόβου των εφιαλτών, όσο και μια γενικότερη στάση εγρήγορσης και μια συνεπακόλουθη έλλειψη ικανότητας του ατόμου να ηρεμήσει και να χαλαρώσει.
  • Εμφάνιση φόβου και εκδήλωση πανικού. Συχνά εμφανίζεται το αίσθημα του φόβου και το υποθετικό ενδεχόμενο να ξανασυμβεί το στρεσογόνο περιστατικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνει το άτομο τόσο στον εαυτό του, όσο και στα πρόσωπα του περιβάλλοντός του.
  • Αρνητισμός. Κάποια από τα άτομα που έχουνε βιώσει μία στρεσογόνο εμπειρία, ίσως αρνηθούν ότι το περιστατικό τους επηρέασε ή ίσως ακόμα αρνηθούν ότι έχει συμβεί.

 

Κάποια από τα ανωτέρω συμπτώματα ίσως διαρκέσουν αρκετούς μήνες, ακόμα και χρόνια. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σαφές και αναμενόμενο ότι το άτομο θα αναπτύξει μια κοινωνικά δυσλειτουργική φύση που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διαταραχών στις διαπροσωπικές του σχέσεις, την κατάχρηση ουσιών και την πλήρη απομόνωσή του. Για την απάλειψη των συμπτωμάτων, τόσο η οικογένεια όσο και τα οικεία πρόσωπα, μπορούνε να βοηθήσουν. Η θεραπεία του ατόμου ποικίλει ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη φύση του προβλήματος και η συμβολή ενός ειδικού κρίνεται απαραίτητη για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α. ΚΑΓΙΑΜΠΗΣ

Μ.Α. ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΝΤΙΑΝΑΠΟΛΗΣ Η.Π.Α.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ «Η ΓΑΛΗΝΗ»

ΜΕΛΟΣ E.A.P. INTERNATIONAL